Aasin ruunaus

Ruunaus tarkoittaa sitä, että oriaasilta poistetaan kivekset. Kiveksissä syntyy sekä siittiöt pikkuaasien tekoa varten että hormonit jotka tekevät orista oriin. Ruunattua aasia kutsutaan ruunaksi ja se on luonteeltaan aina rauhallisempi ja tasaisempi kuin ori. Itseasiassa oriaasi on vielä niin lähellä villieläintä (hevoseen verrattuna) että varsinkin orilla alkukantaiset vietit näkyvät selvästi eikä se välitä ihmisistä tuon taivaallista jos eteen tuodaan kiimassa oleva aasitamma. Aasioreja ei suositella pidettävän orina kuin silloin kun niillä on tarkoitus jatkaa sukua tai jos ne elävät pelkässä herraseurassa ja ne eivät ”altistu” tammoille, ei hevosille eikä aaseille. Ruunaseurassa elävät aasiorit voivat olla hyvinkin käsiteltävissä kotioloissa ja tutuissa paikoissa mutta arvaamattomia tutunkin ihmisen kanssa jos näköpiiriin ilmestyy vieras aasi. Omistaja saattaa pelästyä orinsa käytöstä kun se viedään ensimmäistä kertaa ”ihmisten ilmoille” tai kotiin tulee aasitamma astuttavaksi.

felina_svante

Ori ja tamma voivat elellä yhdessä jos elo on rauhallista. Jotkut orit jättävät tiineenä olevat tammat kokonaan rauhaan mutta on aasien kannalta mukavaa että orin ei tarvitse aina elää yksinään omassa tarhassaan. Rehndahlin Felina ja Svante saivat monta varsaa, nykyään Svante on ruunattu.

Aasit ovat rankkoja rakastajia ja haavereita voi sattua aina kun pihassa on sekä ori että tamma. Tamma saattaa potkia oria pahastikin ja aasiori voi retuuttaa tammaa pitkin laidunta. Vereltä ei varmasti säästytä kun aasit lisääntyvät ”luomuna” eli vapaana laitumella. Toisin sanoen, lemmikkiori kannattaa aina ruunata vahinkojen välttämiseksi. Ruunausiällä ei ole väliä, mutta osa eläinlääkäreistä ei suosittele ruunausta kesähelteillä tulehdusriskin vuoksi (kärpäset munivat leikkaushaavoihin) ja toiset eivät suostu ruunaamaan alle vuoden ikäistä aasia. Ruunauksen voi suorittaa heti kun aasivarsan molemmat kivekset ovat laskeutuneet, yleensä tämä suoritetaan kun aasi on vuoden ikäinen. Aasin voi ruunata minkä ikäisenä tahansa, myös vanhemman aasin voi siis ruunata mutta sanotaan että nämä vuotavat vielä helpommin operaation yhteydessä.

Orivarsojen kanssa voi mietityttää se, milloin varsa kannattaa vierottaa emästään tai ruunata ettei satu vahinkoja. Jopa 8 kuukauden ikäinen aasiorivarsa on saanut tamman kantavaksi mutta tämä on erittäin harvinaista. Aaseja kannattaa seurailla mutta yleensä vasta 14 kk ikäinen varsa kykenee saamaan tamman tiineeksi, kaikki eivät edes vielä silloin. Jos varsan ja emän elämä näyttää leppoisalta voi vieroituksen tehdä esimerkiksi silloin kun varsa on vuoden ikäinen, jos taas näyttää siltä että varsa yrittää kovasti kammeta emänsä tai lauman toisten tammojen selkään, kannattaa ne erottaa jo esimerkiksi 8kk iässä. Varsan henkiselle kehitykselle tekee hyvää mitä pidempään se on emänsä kanssa ja mitä huomaamattomammin vieroitus tehdään.

SONY DSC

Wernerikin tykkää kun voi elää emänsä kanssa koko loppuelämänsä! Werner on ruunattu.

Ruunaus suoritetaan yleensä täydessä nukutuksessa kun hevoset voidaan ruunata rauhoitettuna ja paikallispuudutuksessa. Aasi on kuitenkin niin lähellä villieläintä että se vaatii reilumman satsin rauhoittavaa ennenkuin se kellistyy maahan. Eläinlääkärin on hyvä olla tästä tietoinen kun annostelee lääkettä käyttäen hevospainosuosituksia.

Vuotaminen ruunauksen yhteydessä tarkoittaa sitä että kun kivekset poistetaan, verisuonet on sidottava umpeen tämän jälkeen tai verta voi valua huomattavan paljon. Aaseja on jopa kuollut tähän. Hevosten ruunauksissa suonet vain puristetaan kiinni ja tämä riittää sulkemaan verisuonet mutta aasien kohdalla toimenpidettä ei tule jättää tähän.

Lue Lisää Peacefull Valley Donkey Rescuen sivuilta, tämän dokumentin voit myös tulostaa eläinlääkärillesi

Alla video jossa aasiori menettää miehiset osansa.