Suomen pohjoisimmat aasit asuvat Konijänkällä

Konijänkän kotieläinpiha on toiminut Ylläksen kyljessä vuodesta 2006 ja parin vuoden kuluttua avaamisesta sinne saapui kolme poitounaasitammaa ja pieni miniaasiori. Tänään Konijänkässä asustaa enää nuorin näistä kolmesta poutounaasista ja aasiorikin on vaihtunut toiseen. Kuura on nykyään seitsemänvuotias lempeä aasitamma ja sen seurana asustaa kahdeksanvuotias pikkuaasiori Pyry.

SONY DSC

Konijänkä on Suomen pohjoisin kotieläinpiha ja 70 eläinlajin lisäksi tilalla toimii ratsastuskoulu. Lisäksi turisteja ja paikallisia hemmotellaan koirasafareilla, ratsastusretkillä ja lasten lumikelkkaradalla. Konijänkä on seudun ainut ratsastuskoulu ja tuntilaisia riittää sekä paikallisista että turisteistakin. Kesällä pyörivät ratsastusleirit. Eläimiä on ollut Konijänkän alusta asti noin 200. Konijänkän perustaja ja omistaja Miriikka Areva pyörittää toimintaa työntekijöiden avustuksella. Perheeseen kuuluu lisäksi kolme lasta, 8-vuotias, 2,5-vuotias ja 10 kuukautta vanhat tytöt.

SONY DSC

Poitounaasien kavioiden terveys ei ole läheskään yhtä hyvä kuin muilla aaseilla ja kaviokuume ja kavioiden huono rakenne koitui kahden muun poitounaasin kohtaloksi. Kuuran kaviotkaan eivät ole priimat ja ne lohkeilevat pinnasta. Kaviot kasvavat nopeasti huonoon asentoon ja lähtevät repeilemään joten ne on vuoltava kuuden viikon välein. Kasvuraidat näkyvät kavioissa myös erittäin selvästi. Karvanlaatu on aasilla erittäin pitkä. Kuuraa harjataan ahkerasti eli sen karva ei ole takkuuntunut rastoiksi. Karva vaihtuu kesällä uuteen karvaan mutta uusikin karva on valmiiksi pitkää eli lyhyessä karvassa aasi ei ole koskaan. Pihatossa pehkuiksi on ollut pakko laittaa olki sillä puru alusena ei toimi jos aasin karva halutaan pitää takuttomana ja siistinä. Olki ei jää niin herkästi aasin karvaan kiinni.

SONY DSC

Kuura asustaa pihatossa ja päivisin sen seurana on Pyry. Heinät aaseille ja muille Konijänkän kaviokkaille tarjoillaan slow feeding -heinäverkoista ja aasit ovatkin hyvässä kunnossa eivätkä ole liian lihavia. Tämä on paras keino välttää kaviokuume eli pidetään aasit normaalipainoisina. Ruokana aaseilla on pelkästään kuiva heinä joka annostellaan verkkoon kahdesti päivässä. Lisäksi niillä on suolakivi ja riistakivi tarhassa.
Kuuralla on ratsastettu ja emänsä perässä se suostui kulkemaan pihan ulkopuolellakin. Tällä hetkellä sitä ei saa lähtemään pois ollenkaan eikä ratsastusharjoituksia ole sen enempää tehty koska piha on täynnä vaelluskäytössä olevia hevosiakin.

SONY DSC

Kuuran emä jouduttiin lopettamaan kaviokuumeen takia reilu vuosi sitten. Kuura oli seuraamassa lopetusta ihan vierestä eikä se säpsähtänyt edes laukausta. Aasit olivat niin laumasieluja ettei toisen aasin taluttaminen pienen matkan päähän lopettamista varten olisi onnistunut ilman toista aasia. Kuura sai siis seurata emänsä lopetusta eikä tuntunut olevan asiasta millänsäkään. Ja onhan seurana ollut koko ajan pikkuaasi eli kokonaan ilman aasiseuraa Kuura ei ole koskaan ollut.

Pyry on tomera pikkuori mutta muita ruunia ja oreja se vihaa. Sen huonona puolena on karkaaminen houdinin lailla tarhasta ja yhden tietyn shettisruunan rökittäminen. Viime kesänä pojat juoksentelivat kylillä. Aasi antoi itsensä kiinni, poni löytyi myöhemmin. Molemmat olivat yltä päältä hiessä. Kuvaamishetkellä Pyryä vaivaa inhottava ihosairaus johon ei ole löytynyt eläinlääkärin tutkimuksissa syytä. Pyryn karvat on leikattu lyhyiksi ja se on pesty talven aikana neljä kertaa Imaverolilla. Nyt aasiin on kasvamassa pikkuhiljaa uutta karvaa. Ulkoilu tapahtuu loimitettuna koska aasi on erittäin kalju selästään eikä tietenkään pysy lämpimänä ilman loimea. Yöt Pyry viettää lämpimässä karsinatallissa. Tauti ei ole tarttunut Kuuraan eikä muihin kavioeläimiin ja se syö samaa heinää kuin muutkin kaviokkaat.

SONY DSC

Miriikka kertoo että työntekijöitä on hankalaa saada. Työntekijöille ja harjoittelijoille on oma kämppä mutta muuta elämää Ylläksellä ei juurikaan ole. Perhe ja tutut saattavat olla kaukana joten monelle iskee koti-ikävä. Tänä talvena Konijänkällä on työskennellyt Paula, joka luonnehtii Kuuraa hyvin kiltiksi ja uskolliseksi aasiksi. Se tekee hyvin asiat, jotka se osaa ja nosti toimittajallekin etujalan kun siihen hipaisi. Luonteeltaan Kuura on varautuneempi ja arempi kuin pikkuaasi Pyry. Tutut ihmiset se tunnistaa selvästi ja huuto kahajtaa ilmoille sumusireenimäisesti aina kun ruokaa saattaa olla tiedossa. Miriikka asuu Konijänkältä puolentoista kilometrin päässä linnuntietä ja Kuuran huudot kuuluvat kotiin asti. Kun aasit olivat juuri tulleet, ihmettelivät naapurit kovasti kummallista ääntä kun aasit vuorotellen huutelivat ruokaa.

Teksti ja kuvat Kaisa Määttänen