Mammuttiaasi ulkomailta?

Suomen kolmas mammuttiaasi saapui Suomeen tänä keväänä. Seuraavassa sen omistaja Tuike kertoo millainen homma aasin osto ulkomailta oli. Ennestään Ikolan perheellä on kaksi pienempää aasitammaa.

Lähes kolmen vuoden yhteiselon jälkeen Usvan ja Tuitun kanssa tuli kipinä isommasta aasista. Usvalla ja Tuitulla olemme ratsastaneet kylläkin, mutta pidemmän päälle isompi aasi olisi parempi ratsuksi. Kävin katsomassa Susannan mammuttiaaseja, ja sieltä sainkin kipinän kyseiseen rotuun. Olimme Susannan kanssa sopineet alustavasti, että ostaisin niille syntyvän varsan. Kuitenkaan varsa ei ehtinyt näkemään maailmaa ;(tomppa1

Mietin kaikkia vaihtoehtoja, katselin Ruotsista hieman isokokoisempia aaseja. En kuitenkaan halunnut maksaa 130cm aasista samaa hintaa kuin puhtaasta mammutista. Aasikuume oli kova. Lähdin sitten ihan vaan googlesta etsimään englannin kielisiä ilmoituksia. Löysin Tompasta ilmoituksen ja lähdin kyselemään siitä s-postilla. Sain vastauksen nopeasti, ja se oli yhä  myynnissä. Laittelimme omistajan kanssa paljon s-postia. Sain videoita Tompasta ja olin aivan myyty. Tomppa vaikutti juuri täydelliseltä herrasmieheltä, niin lempeä poika 🙂 Tompan entinen omistaja kasvattaa pienempiä aaseja. Heillä oli yhteensä 4 mammuttiaasia, ja olivat päättäneet luopua parista, jotta saavat keskittyä pienempiin. Kuitenkin pitivät yhden tai kaksi itsellään.  Tomppa on ollut terapia-aasina/ratsuna hetken aikaa, koska ikää sillä on nyt vasta 4v. He olivat päättäneet luopua Tommysta jos sille löytyy hyvä koti. Painottivat aktiivista kotia, koska Tommy rakastaa, kun sen kanssa touhutaan ja ratsastetaan. Tommyn entisen omistajan miehelle oli kova paikka luopua Tompasta, koska Tomppa oli aivan hänen aasinsa!

Laitoin kyselyitä kuljetusfirmoihin tarjouksista. Ja Tompan omistaja laittoi myös. Saimme kohtuullisen tarjouksen John Parker International kuljetus firmasta. Aasi tarvitsee eläinlääkärin tarkastuksen ja rokotukset kuntoon, Jeanette hoiti ne kuntoon. Tommy maksoi 3 000 euroa ja kuljetus+ell kulut n. 2 000 e Tomppa lähti sunnuntai iltana liikenteeseen. Maanantaina he lähtivät Englannista. Alunperin Tompan piti saapua torstaina. Kävi kuitenkin ilmi, että he olivat laskeneet väärin ja Tomppa myöhästyi kuljetuksesta. Tomppa siis majaili vielä melkein viikon Ruotsissa. Minä hieman jo hermostuin kotona, koska en pitänyt ajatuksesta, että aasi on vailla lajitovereita ja vieraalla paikalla ilman omaa ihmistä. Tompan vointi oli kuitenkin hyvä ja se pääsi ulkoilemaan päivittäin. Vihdoin tuli soitto, että Tomppa olisi huomenna aamulla minun luonani.  Tomppa siis jatkoi Ruotsista Åby Horseline kuljetuksella Suomeen. Siis torstaina viikon myöhässä aikataulusta.tomppa2

Vihdoin Iso hevoskuljetusrekka saapui pihalle. Kuljettaja ja apulainen olivat suomalaisia onneksi, koska olin stressannut englannin puhumista, kun ei ole google translate apuna 😉 Sitten aukesi kuljetusauton ramppi alas. No siinä oli yksi hevonen ennen Tomppaa, ja nainen otti sen ulos siksi aikaa. Sitten sieltä sermin takaa paljastui niin surkean ja möllin näköinen Tomppa. Kyllähän siinä vähän nauratti, kun Autossa oli kymmenkunta hevosta jotka olivat hienoja siroja kilpahevosia. Mun Tomppa siellä, sen näköisenä et voi hitsiläinen mitä mä täällä teen, en ihan kuulu joukkoon. No olivat kyllä kuljettajatkin sen näköisiä, että miks kukaa haluu tollasta itelleen. Mä lähdin sitten Tompankaa mäkeä alas kulkemaan ja askel oli tosi reipas, taisi haistaa jo lajitoverit.

Hetken Tomppa ihmetteli kanojen ääniä kasvihuoneella, mutta jatkettiin matkaa tarhalle. Tyttöjen korvat nous pystyyn ja olivat terhakan näköisinä, että mikäs tuo on miehiään. Tompan ilmeestä näki sen onnen määrän, kun näki aasit pitkän reissunsa jälkeen! Uteliaasti haistelivat lankojen yli. Mentiin tarhan sisälle ja päästin Tompan vapaaksi. Kaikilla riitti ihmettelyä, ja Tomppa kierteli ihmetellen tarhaa. Oli sateinen siis todella sateinen päivä.

tomppa4

Alkuun Tomppa lähti pois, kun olin menossa sen luokse. Mutta, kun tilanne rauhottui Tomppa niin kaipasi rapsutuksia ja ihmistä joka ymmärtää millanen on aasi. Tomppa ei mennyt katokseen eikä tytötkään, tilanne oli viellä jännittävä, eivätkä halua mennä suljettuun tilaan, jossa ei ole tilaa väistää. Kävimme ostamassa Tompalle sadeloimen, koska se oli aivan märkä. Seuraavana päivänä Tomppa oli jo vallannut katoksen ja oli reipastunut. Parin päivän päästä Tompan tultua minä jo innokkaana kävin kokeilemassa Tompan selässä. Oli kyllä aika järkytys pienten tyttöjen ja pitkän hevostauon jälkeen mennä selkään.tomppa3

Joskus kannattaa kokeilla sellaista mikä tuntuu mahdottomalta, kuteh ”tilata aasi netistä”. Koko projekti kesti vain kk verran. Luottamusta tarvitaan. Tompan entiset omistajat hoitivat melkeen kaiken Englannissa, maksoin heille ja he maksoivat kuljetuksen ja eläinlääkärikulut.  Heillä on tälläiset nettisivut ja sekin jo todisti osakseen, että toimintaa todella on ja videot yms, ettei ollut mikään huijaus.  Pariskunta on ollut todella tyytväinen Tompan muuttaessa minulle, ja olemme olleet vieläkin yhteydessä.

Teksti Tuike Ikola, kuvat Jassu Heino