Jämsäläiset aasit Ihaa ja Niisku-Neiti parivaljakossa ensimmäistä kertaa kuskin kanssa!

Vasemmalla aasiruuna Ihaa ja oikealla tamna Niisku-Neiti.

Jämsässä asuvalla Kaisa Vanhatolla on kaksi aasia, Ihaa ja Niisku-Neiti. Kaisa oli jo pitkään haaveillut parivaljakosta, koska silloin molemmat aasit saisi ”hommiin” samaan aikaan ja yhdessä vetäminen olisi niiden mielestä varmasti mielekästä.

-Ihaa oli tottunut vetämään kärryjä yksinkin ja veti hyvin. Niisku-Neidin opetin ajolle, mutta se ei koskaan nauttinut siitä niin paljon kuin Ihaa, Kaisa kertoo.

Keväällä 2019 hän sai kunnostustarpeessa olevat ”työkärryt”, jotka oli alunperin suunniteltu yhdelle ponille. Kärryissä oli siis kaksi aisaa kuten koppakärryissäkin. Kaisa lähetti kärryt pajalle korjattavaksi, maalattavaksi ja tuunattavaksi. Niihin oli nimittäin saatava keskelle vain yksi aisa, mutta kaksi vetokarttua, yksi kummallekin aasille. Aasien valjaat taas ovat valjakkovaljaat, eli eroavat jonkin verran Kaisan koppakärryjen kanssa käyttämistä silavaljaista. Aasien opetus aloitettiin hyvissä ajoin.

-Ohjasajoa tehtiin ilman kärryjä parina rinnakkain ja sitten pari kertaa kärryt olivat perässä, mutta aaseja talutettiin, Kaisa muistelee.

Niisku-Neiti esittelee valjakkovaljaita.

Aasit olivat jo aikaisemmin tottuneet kärryjen kolinaan ja liikkeeseen takanaan ja takana yläviistossa, joten ainoa varsinainen opetettavaksi jäänyt asia oli parivaljakossa kulkeminen.

Kaisa kertoi opetuksen sujuneen helposti ja aasit ovat rauhallisia. Hän on valjastanut ja purkanut niitä pihallaan aasien ollessa vapaana ja kuvauspäivänäkin ne peruuttavat kauniisti vetoliinojen väliin ja odottavat, että kaikki uudenkarheat ja jäykät remmit saadaan solkiin.

-Tämä on tällaista hakemista vielä, säätöjä haetaan valjaisiin jokaisella ajokerralla, Kaisa kertoo.

Nyt hän oli saanut vetoliinoihin jatkopalat, mutta ne osoittautuivatkin testiajossa hieman liian pitkiksi. Testiajo saatiin kuitenkin suoritettua ja seuraavaa kertaa varten varusteet saadaan sopiviksi.

Ihaalla on jaloissaan lenkkarit, bootsit, koska se on ajoittain arkonut kavioitaan hiekkateillä. Bootsien kanssa se kulkee mielellään. Bootsit ovat kätevät myös talvella, koska niihin saa ruuvattua hokit. Näin aasi ei liukastele jäiselläkään tiellä eikä liikutuksen puute jää siitä kiinni. Kaisa onkin ostanut bootsit kummallekin aasilleen.

Kaisa taluttajana ja turvana aaseille, kun kyydissä on ensimmäistä kertaa kuski. Samalla totutaan jälleen yleisöpaljouteen. Naapurin kyläkoululla on sukukokous ja runsaasti väkeä ihailemassa aaseja.

Pääsemme liikkeelle, ensin Kaisa taluttaa ja minä pääsen kyytiin. Testiajossa olevat ohjat ovat liian lyhyet, mutta ajavat asiansa, koska aaseilla on taluttaja. Ajamme viereisen koulun pihaan ja sen ympäri muutaman kerran, kokeilemme myös ravia ja aasit suoriutuvat siitä upeasti! Vaihdamme kyytiin Kaisan, joka on nyt ensimmäistä kertaa oman parivaljakkonsa puikoissa! Siirryn itse taluttamaan ja kuvaamaan. Assistentti Mirja on kärryjen takana.

-Kärryihin on vielä tulossa jarru, koska nämä ovat alamäessä sen verran raskaat, että tulevat aasien niskaan. En halua, että ne saavat mitään traumoja, joten Mirja toimii jarruna tällä kertaa ja ensi kerralla kärryissä onkin jalkajarru, Kaisa kertoo.

Kaisakin maiskauttaa aasit raviin ja kurvaamme onnistuneen ravin jälkeen takaisin kotipihalle purkamaan aasit. Kumpikin seisoo hievahtamatta paikoillaan kärryjen edessä, kun Kaisa availee jäykät remmit ja ottaa valjaat pois. Aasit saavat herkkunsa ja pääsevät takaisin vehreälle virikelaitumelleen. Aasien sopiva lihavuuskunto on omistajalleen tärkeää, aaseilla on vapaa ilki tarjolla pihatossaan ja laitumena on pieni viheralue ja metsä. Kumpikin toimittaa virikelaitumen virkaa, eli aasit voivat nyppiä vihreää aikansa kuluksi, mutta mahaa ne eivät siitä saa täyteen. Sen täyttää olki.

Vierailusta Jämsässä syntyi myös video. Voit katsoa sen tästä alta. Jos video ei näy, niin klikkaa tästä niin näet sen YouTubessa.

Tekst, kuvat ja video: Kaisa Määttänen

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )